Gildehoen
Het Gildehoenconcept is gericht op het dierenwelzijn voor de kippen. Lagere bezetting in de stallen en met plezier gezonde kippen houden van een langzaam groeiend kippenras. Een betaalbaar en smaakvol stukje kippenvlees voor de bewuste klant, met extra aandacht voor dier en mens.
Dierenwelzijn
De kippen groeien op bij een normaal dag-nachtritme en hebben 24 uur per dag water en voer tot hun beschikking. Het voer is 100% plantaardig, bestaat voor 70% uit granen en bevat geen groeibevorderaars. Tijdens de contolerondes wordt er extra graan gestrooid om het scharrelen te stimuleren. Balen stro op de grond zorgen voor extra afleiding in de stal.
Hubbard-ras
De kippen zijn afkomstig van het Hubbard-ras en hebben sterke genen. Door de kippen meer tijd en leefruimte te geven om op te groeien, zijn ze minder gevoelig voor gezondsheidsproblemen. Dit levert vitale, sterke en gezonde kippen op. Dit komt de smaak ten goede, en dat proeft u.
Minimaal tot geen antibioticagebruik
Het streven is om de kippen zonder medicijnbehandeling(en) bij de slachterij te krijgen. De eerste groepen waren helemaal antibioticavrij. De resultaten zijn dus veelbelovend. Bewust beter voor dier en mens.
Recepten met Gildehoen
Sappige geroosterde kip met knoflook
Ingrediënten | voor 6 porties
1 hele kip (1,8 kg)
Zout en versgemalen zwarte peper
1 grote citroen, in plakjes
6 teentjes knoflook, in plakjes
6 takjes verse tijm
Bereidingswijze | voorbereiding: 10 minuten | bereiding: 1 uur 30 minuten
Verwarm de oven voor op 160 ºC / gasovenstand 3.
Leg een groot stuk vetvrij- of bakpapier in het midden van een rooster. Het moet groot genoeg zijn om de kip mee in te pakken.
Kruid de kip met zout en peper, vul met de helft van de citroenschijfjes en leg met de borstzijde naar boven in het midden van het papier. Strooi de knoflookschijfjes en tijmtakjes gelijkmatig over de kip. Verspreid de resterende citroenschijfjes op de kippenborst. Vouw het papier om de kip als een los pakketje.
Bak de kip in de voorverwarmde oven gaar, in ongeveer 1,5 tot 2 uur of net zolang tot de sappen niet meer roze zijn.
Feestelijke kip
Ingrediënten
8 stukken kippendijvlees 60 ml citroensap 60 ml yoghurt ½ ui, gesnipperd 1 el tomatenpuree 2 cm verse gember 3 tenen knoflook |
3 tl ketoembar 1 tl komijnzaad ½ tl paprikapoeder 1 tl garam masala ½ tl zwarte peper Cayennepeper Zout en peper naar smaak |
Bereidingswijze
Haal het vel van de kip en smeer in met citroensap, zout en peper en zet afgedekt in de koelkast.
Maak in de keukenmachine met de ui, knoflook, gember, koriander, komijn, garam masala en citroensap een gladde pasta. Voeg paprikapoeder, chilipoeder, zwarte peper, yoghurt en tomatenpuree toe, blijf mengen.
Leg de kippendijen in een ondiepe ovenschaal en giet het tandoori-mengsel erover. Zet de schaal afgedekt 6 uur in de koelkast.
Hoe langer de kip in de marinade doorbrengt, hoe meer smaak de kip krijgt. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de kip op een rooster boven een bakplaat. De kippendijen zijn in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Geef er een lekker stuk brood bij met een berg komkommersla.