Limburgse asperges
Op klassieke wijze met Livar gekookte beenham en ei
Bereiding asperges
Zet de geschilde asperges in een pan met koud water en zorg ervoor dat ze net onder water staan. Voeg per liter water 12 gram zout toe.
Breng de asperges aan de kook en laat ze 10 seconden koken. Neem vervolgens de pan van het vuur en haal na circa 10 minuten de asperges uit de pan om te serveren.
TIP! U kunt de asperges ook sous-vide garen, zie optionele ingrediënten.
Bereiding saus
Neem 1 deciliter aspergevocht uit de pan en kook deze in met crème fraîche. Al kokend de saus doorroeren en blokjes ijskoude boter toevoegen. De saus vlak voor het uitserveren over de asperges gieten.
Bereiding garintuur
Pocheer de dagverse eieren 2-3 minuten in kokend water met azijn. Vervolgens de eieren in koud water laten schrikken.
Schil de aardappelen en znij ze tot een tonmodel. Kook ze af en breng ze op smaak met roomboter en/of olijfolie.
Serveren
Serveer de asperges netjes op een bord en giet de saus er overheen. Voeg de aardappel(s) toe en garneer met vers gehakte peterselie. Plaats op de asperges de gesneden Livar gekookte beenham met daarop het gepocheerde ei. Maak het geheel af met een takje waterkers.

Ingrediënten
- 8 plakken Livar gekookte beenham
- 2 kg AA1 asperges
- Zeezout
Optioneel (sous-vide)
- 50 gram boter
- 2 gram suiker
- 0,5 deciliter olijfolie
Ingrediënten saus
- 1 deciliter aspergevocht
- 1 eetlepel crème fraîche
- 50 gram roomboter
- Peper en zout
Ingrediënten garnituur
- 8 stuks kleine aardappelen (bintje, vastkokend)
- 50 gram verse peterselie
- 1 bos waterkers
- 4 tot 8 stuks eieren
Livar, het Limburgs Kloostervarken
De oorsprong van het Limburgs Kloostervarken ligt op de eeuwenoude kloosterboerderij van Adbij Lilbosch in Echt. Sinds 1999 werken Livar en de abdij samen om op de meest diervriendelijke manier varkens te houden. Inmiddels zijn er meerdere boerderijen in Limburg die op dezelfde wijze, en met net zo veel zorg, Livarvarkens houden.
Het Livarvarken is ontstaan uit een bijzondere kruising van rassne .Onze varkens worden gevoed met heerlijke, in Limburg geteelde, granen. Ze hebben een bed van stro en kunnen lekker buiten scharrelen. Zo ontstaat smaakvol vlees van de beste kwaliteit.
Hemelvaartsdag (29 mei) gesloten